Hem » Mys » Vilket material ger den skönaste filten? (Snug Rug)

Vilket material ger den skönaste filten? (Snug Rug)

Är du ute efter att skapa din egen filt? Eller vill du bara ha lite koll inför nästa filt-inköp? Här går vi igenom några av de vanligaste naturliga materialen i dagens filtar, så att du kan säkra den skönaste filten inför höstens myskvällar!

Vi har tidigare skrivit om diverse saker som kan öka mysandet i hemmet. Såsom hopfällbara badkar, fotmassage och eteriska oljor. Som komplement tänker vi att en riktig skön filt i soffan aldrig sitter fel. Har får ni lite fakta om material och längst ner ett tips om var ni hittar våra favoriter Snug Rugs.

Ull

Ull är ett värmande material som ofta återfinns i underställ och annan friluftsutrustning. Detta eftersom det både andas, värmer och står emot fukt. Ull kan vara ett utmärkt material i din filt eller pläd. Kliar inte ullen då? Det beror oftast på ullens tjockhet. Ett tunnare tyg av ull är mer mjukt och följsamt och kliar inte på samma sätt som en grövre ull kan göra.

ullfilt
Ullfilt

Olika sorters ull

Det finns flera olika sorters ull att välja på när du ska skapa eller välja en pläd. Nyzeeländsk ull är oftast mjukare än vanlig ull och värmer mycket bra. Merinoull är en gammal sort av ull som kommer från Spanien. Ullen är tunnare och följsam mot kroppen och upplevs oftast mjuk och skön mot huden. Den värmer väl men andas också. Kashmir är en exklusiv slags ull som kommer från Asien. Även om många tänker på får när det talas om ull så kommer kashmirullen från en get. Den här ullen är oftast dyrare än andra sorters ull. Tänk på att du sannolikt kan behöva kemtvätta en pläd i merinoull eller kashmir, men läs på etiketten så är du på den säkra sidan.

Bomull 

Ett av de vanligaste materialen i dagens textilier. Bomull är ett mjukt material som känns skönt och mjukt mot huden. Bomull värmer också bra, vilket är en fördel nu när vi närmar oss hösten. En annan fördel med bomull är att det är ett slitstarkt material som du oftast kan tvätta i tvättmaskin, vilket håller filten fräsch och ger en längre livslängd. Väljer du ekologisk bomull får du ett material som odlats utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. 

Linne

Linne är en slitstark och naturlig fiber som bara blir vackrare efter användning. Till en början kan linne upplevas något stel, men ge det några tvättar och användningar så har du en skön och vacker linnefilt att krypa in under i höst. Linne är också ett miljövänligare val. Lin är en tacksam växt att odla då den står sig bra mot skadedjur och växlande klimat. Det betyder att användningen av bekämpningsmedel och vatten är mindre än vid exempelvis framställningen av bomull. Linne har en lång livslängd vilket också gör det till ett klimatsmart val, eftersom du kan njuta av filten i många år framöver. 

snugrug
SnugRug

Så vilket material ger då den skönaste filten? 

Den frågan besvarar du kanske bäst själv. Ull, bomull och linne är alla tre bra alternativ för att få en skön och värmande filt när den kalla årstiden närmar sig. För att hitta ett material som passar dig är det alltid en god idé att känna på tygerna innan du planerar att sätta i gång och skapa din egen filt. Vill du i stället köpa en riktigt go filt? Kika då in hos experterna på SnugRugs för att hitta de enligt vårt tycke gosigaste och bästa filtarna.

Uppdaterad 2022-12-28