Hem » Guider » Trender och tekniker inom hårfärgning

Trender och tekniker inom hårfärgning

Det finns många trender när det kommer till hårfärgning och tekniker för detta. Det finns många metoder som liknar varandra men som ändå har något som skiljer dem åt. Det finns mode som varit med ett tag men även uppstickande trender.

Balayage, ombré och sombré är tekniker som fortsätter att inspirera och att vara trendiga. Nedan kan du läsa om olika trender och tekniker inom hårfärgning. Hitta din favorit.

Ombré

Denna teknik handlar mest om var färgen placeras. Ombré innebär att botten består av en mörkare färg som successivt övergår till ljusa toppar. Det är topparna som är det ljusaste partiet av ditt hår. Ombré betyder skugga och kommer från det franska språket.

snyggt ombré hår

I denna teknik blir det snyggast om du håller dig inom din egen hårnyans. Exempelvis från mörkbrun till ljusbrun eller från ljusbrunt till blont. Det snyggaste resultatet får du om du inte skapar alltför stora nyansskillnader.

Tekniken utgår från din egna hårfärg och dina ansiktsdrag vilket innebär att denna teknik passar alla typer av frisyrer. Om du vill kan du testa tekniken hemma själv eftersom det finns hårfärger för ändamålet på marknaden dock kan det krävas en del övning innan det blir ett snyggt resultat.

Sombré

Denna färgningen har en mer naturlig nyansering än vad Ombré har. Den tas fram med hjälp av tunna slingor över hela ditt hår. Sombré innebär soft ombré och är alltså en mindre tonad och jämnare variant av ombré. I denna teknik är inte kontrasten mellan mörkt och ljust lika skarp utan med sombré får du ett mer naturligt resultat.

Även sombré tekniken kan du testa hemma om du vill var dock beredd på att det kan krävas några gånger innan du lyckas få in tekniken. Det är ganska svårt att göra på sig själv. Sombré passar för alla typer av frisyrer.

Balayage

I denna teknik skulpteras hårets volym fram genom att pensla på slingor i håret. Balayage betyder svepande rörelse och kommer från franskan. Detta är en fristående teknik där slingorna målas för hand med pensel på ditt hår.

Resultatet från en Balayage är likt resultatet du får med en ombré men med denna teknik går slingorna högre upp i ditt hår. Tekniken handlar om hur färgen appliceras i ditt hår vilket i huvudsak görs på ett vertikalt sätt. Detta innebär att alla hårstrån och toppar inte nödvändigtvis färgas. Övergången mellan ljusa och mörka nyanser blir nästan sömnlös och ser mycket naturligt ut.

balayage frisyr

Det positiva med balayage tekniken är att den i princip fungerar på vilken frisyr som helst eftersom färgtonerna anpassas efter hudfärg och hårtyp. Denna teknik fungerar således både för långt och kort hårt.

Shadow roots

Denna teknik har blivit en uppstickare det senaste året  och den går ut på att skapa en sömlös övergång mellan utväxten och resten av håret. För att skapa en mjukhet och sömnlös utväxt börjar man med att färga dina hårrötter för att sedan färga håret en halv nyans ljusare.

Trendiga hårfärger

Precis som i allt annat går det även trender i hårfärger. Detta kan skifta per säsong, vår, höst och så vidare. Trendrapporten för 2021 avslöjar att året kommer präglas av färgstarka frisyrer i pastellfärger såsom grönt och rosa.

Nude Blonde

Vill du testa en varmare hårfärg men kanske är lite rädd för att du inte ska trivas i den, då kan Nude blonde vara färgen du ska börja med. Detta är en typ av beige hårfärg som drar lite mer mot det kalla än det varma hållet. Dock är nyansen varmare än en kall blond men inte lika varm som guldblond. Detta är den perfekta nyansen för dig som vill testa något nytt men som ändå vill hålla dig inom den kalla skalan av hårfärger.

Terrakotta

Terrakotta dök upp som en uppstickare 2020 och är en rödbrun färg. Den syns både i inredning, mode och som hårfärg. Det går att variera färgen i skiftningar i form av slingor men det går även att använda som en hel färg. Du kan ha terrakotta som ljus eller mörk.

Det är populärt att använda färgen i slingor och blanda den i flera olika nyanser för att ge håret mycket liv.

att välja hårfärg

Honey Blond

Om du är redo för att byta ut din kalla blonda hårfärg kan Honey Blond bli ditt nya val. Färgen är en variant av Guld Blond men har ändå en mjukhet och kommer ge ditt hår lyster. Man kan leka lite med färgen och välja om man vill ha en lite kallare eller göra den varmare.

Trendfärg Pastell

Pastell färger har blivit mycket populära och fungerar som temporära hårfärger. Det kan vara både mot de kalla tonerna och varma och nyanserna uppfylls genom exempelvis inpackningar eller tonings schampo. Trenden med rosa toner dök upp redan under 2020 och det är en trend som fortsätter att hålla i sig.

Vilken hårfärg passar dig?

När du vill färga ditt hår finns det många färger och tekniker att välja mellan och det är kanske inte så lätt att välja. Det du ska börja med att göra är att ta reda på din hudton då blir valet mycket lättare. För att ta reda på hudtonen gör du så här:

  • Tryck på huden vid din tumme
  • Om den drar mot det blå eller rosa håller är din hudton åt det kalla hållet
  • Om den istället drar guld är din hudton mot det varma hållet.

Din hudton har betydelse för vilka hårfärger som ger dig ett naturligt intryck och en vägledning till vilka färger som du passar bäst i.

Ljus hy

Har du en kall hudton kan exempelvis en mörkbrun eller askblond färg lyfta ditt ansikte. Är du varm i din hudton passar du bättre i färger som har en guldig nyans.

Mörk hy

Har du en mörk hy med en kall hudton passar en mörk plommonfärg, mellanbrun eller en mörkbrun nyans. Har du istället en varm hudton passar varma siraps- och honungstoner. Är du lite mörkare i hyn kan du även prova en chokladfärg eller intensiv kaffe nyans med antingen röda eller guldiga toner.

Sammanfattning

Det finns många metoder och färger att välja mellan när du ska förnya din look. Är du osäker på vilken färg som passar, ska du alltid utgå från din hudton, då hittar du rätt.

Ska du vara riktigt trendig så ska du satsa på färg, men självklart ska du välja den teknik och färg efter din egna smak och huvudsaken är att du själv trivs med resultatet.

Behöver du komplettera med lite extra hår så har vi denna guide om bästa löshår.

Beautiq.se

Uppdaterad 2022-12-28