Hem » Guider » Schampo – stor guide 2024

Schampo – stor guide 2024

Välmående och problemfritt hår som ser välvårdat och vackert ut vill vi alla ha. Det är dock inte alla som har fint hår naturligt utan de flesta av oss behöver lite hjälp på traven med bra produkter och hårvård.

Just schampo är en produkt som är grundläggande för en bra hårvård. Ta del av vår artikel för att lära dig om olika typer av schampo och hårtyper. Hitta bästa schampot för dig med hjälp av vår guide.

olika schampo mjäll, silver, volym, fukt och mycket mer

Olika typer av schampo

Det är inte det lättaste att hitta ett schampo som du trivs med dag efter dag. Det finns många olika schampo på marknaden. Ibland bestämmer man sig för ett schampo och sedan när du kommer hem och testar det inser du att det inte passade till ditt hår.

Det finns många anledningar till att det kanske inte blev som du tänkt dig. Alla har vi olika hår och olika typer av behov när det kommer till hårvård. Utöver nedan undergrupper så finns det även en övergrupp som vi har skrivit om i denna guide om bästa sulfatfria schampo och balsam.

Mjällschampo

Mjällschampo har en speciell formula som har ingredienser som minskar symtomen och orsaken till mjäll. Schampot innehåller även konditionerande ämnen som gör att ditt hår kan fortsätta att se vackert och livfullt ut.

Torrschampo

Torrschampo är ett schampo som blivit mer och mer populär de senaste åren, dock har det funnits länge. Ett torrschampo finns som puder eller spray. Schampot drar till sig det feta i håret och suger bort överflödet. Att använda torrschampo är ett perfekt alternativ när du inte hinner tvätta ditt hår.

Torrschampo ersätter inte de vanliga hårtvättarna men är ett bra alternativ när du inte vill slita på ditt hår och tvätta det varje dag. Torrschampo i sprayform sprayar du nära hårrötterna och sen gnider du in den. Är det istället puder ska schampot först fördelas och bearbetas något i dina händer innan du gnuggar in det i håret. 

Efter appliceringen ska du fördela produkten i hela håret och till din hjälp kan du använda en kam eller en borste. För säkerhets skull så använd en handduk för att skydda dina kläder. Produkten kan lägga sig som en vit hinna över mörka kläder. 

Volymschampo

För tunt och rakt hår kan volymschampo vara ett bra alternativ för att få mer liv och volym i håret. Är håret slitet eller kemiskt behandlat kan även volymgivande schampon som är anpassade för hår som behöver mer vård vara ett bra val. Ett volymschampo brukar lova ett fylligare hår med en tjockare känsla. Den bästa volymen får du genom att styla håret efter du använd volymschampo.

Börja med att föna håret. När du blåser in luft mellan hårstråna skapas volym. Du ska föna håret i motsatt riktning alltså upp och ner för allt bästa volym. Det låter kanske krångligt men det ger dig det bästa resultatet. Låt håret svalna innan du vänder upp huvudet igen annars är ditt jobb gjort lite i onödan. 

schamp för hår med volym

Fuktgivande schampo

Ett fuktgivande schampo vårdar ett slitet och torrt hår och gör det mjukt igen. En ingrediens som är vanlig är pantenol som effektivt återfuktar ditt hår och ger det glans. Det hjälper även håret att binda fukt som i sin tur leder till att den torra, slitna känslan minskar. 

Det finns vissa ingredienser som är extra bra när du väljer ett fuktgivande schampo och det är bland annat aloe vera, vegetabiliskt utvunnet glycerin, mangoextrakt, blåbärsextrakt, olivextrakt. Dessa ingredienser innehåller många näringsämnen och bidrar till den fuktgivande effekten. 

Lockigt hår är det törstigaste håret som finns och kräver mycket fukt så fuktgivande schampo är ett perfekt val. Du kan även behöva tillsätta ett leave in balsam eller hårolja för bästa effekt.

Silverschampo

Silverschampo lägger sig som en hinna runt varje hårstrå. Dessa schampo har oftast en violett eller blå färg och hjälper till att neutralisera de gula, guldiga och orangea nyanserna i ditt hår. Detta leder i sin tur till att ditt hår får en kallare nyans. 

När du använder silverschampo ska du börja mer att tvätta ditt hår med vanligt schampo för att ta bort fett och smuts. Sedan klämmer du ut lika mycket silvershampo handen som en kastanjs storlek ungefär. Skumma upp schampot och låt det verkar mellan 30 sekunder upp till 5 minuter. Tiden beror på hur kraftigt du vill att håret ska färgas. Tänk på att silverschampo kan ha en uttorkande effekt om du låter det sitta i för länge.

Färgbevarande schampo

Ett färgat hår kan vara vilken hårtyp som helst. Gemensamt för alla som färgat håret är att man vill bevara färgen så länge som möjligt. Varje gång du tvättar ditt hår sköljs pigmenten ur ditt färgade hår. Färgbevarande schampo hjälper dina hårstrån att kapsla in och behålla färgen längre. 

olika bra schampo till olika hårtyper

Olika hårtyper

När det kommer till att välja schampo ska du utgå utifrån vilken hårtyp som du har för att schampot ska ge dig det bästa resultatet. Vare sig du har tunt, lockigt, tjockt, frissigt, blonderat eller färgat hår, finns det ett schampo för dig. Några exempel på hårtyper är: 

  • Fett och oljigt hår: Det är inte ovanligt med denna typen av hår. Fett och oljigt hår brukar bidra till att du vill tvätta håret varje dag eftersom det ser fett ut. Trots att du har denna typen av hår är det ändå viktigt att välja ett skonsamt schampo.

    Väljer du ett specifikt schampo för fett hår kommer det att hjälpa till att dämpa produktionen av talg. Talg är den bidragande faktorn till en fet hårbotten.
  • Torrt hår: Det finns många produkter som är återfuktande och fuktgivande. Det är ganska vanligt att drabbas av risigt, torrt eller slitet hår. Det finns exempelvis många värmeverktyg, hårfärger, stylingprodukter med mera som sliter på ditt hår och bidrar till att det blir torrt.
  • Tjockt hår: Tjockt hår är oftast en tålig hårtyp och det innebär att du både kan använda blekning och färgning utan att håret tar någon större skada av behandlingen.
  • Tunt och fint hår: Tunt och fint hår är en hårtyp som är vanlig här i Skandinavien och den är känslig för det mesta. Det är svårt att få någon volym i håret men det positiva är att håret oftast är mjukt och glansigt vackert.
  • Normalt hår: Ett normalt hår innebär ett bekymmersfritt hår som beter sig som du vill att det ska göra. Normalt hår är friskt och starkt. Det är inte heller fett, torrt eller har någon känslig hårbotten.Det krävs inga specialprodukter utan du kan använda det mesta och ändå åstadkomma ett gott resultat.
  • Blont hår: Har du blont hår behövs det oftast fräschas upp så det inte blir gult och varmt i ton. Om du vill behålla en kall nyans kan det krävas ett silverschampo.
  • Färgat hår: Ett färgat hår har tendensen att lätt bli skadat eller slitet. Använder du rätt produkter kan du dock lyckas få en fräsch och snygg look. 

Varför bör du använda schampo? 

Schampot är det första steget när du ska tvätta ditt hår. Det öppnar upp det annars slutna fjällskiktet av dina hårstrån och gör att smuts och fett kan tvättas bort. Ett schampo krävs för att håret ska kännas fräscht och rent. Tänk på att göra ett medvetet val när du väljer schampo. Du kan välja schampo som är både bra för håret, huden och för miljön. 

Sammanfattning schampoval

Rätt schampo för rätt hårtyp är guld värt. Det är inte kul att känna att håret är risigt eller ser trist ut. Det finns ett schampo för varje hårtyp. Det spelar en stor roll vilken typ av schampo som du väljer, då det syns på ditt hår om det är rätt eller inte. 

Det finns schampo för varje tycke och smak det är bara att du testar dig fram tills du hittar bästa schampot för dig. Satsa på ett schampo med hög kvalitet det brukar löna sig i längden. 

Uppdaterad 2022-12-28