Hem » Guider » Bästa tvålmassa för att göra din egna tvål – DIY – guide 2022

Bästa tvålmassa för att göra din egna tvål – DIY – guide 2022

Oavsett om du föredrar fast eller flytande tvål kan du välja att göra ditt egna. Sätt din egen prägel på det och tillsätt vacker tvålfärg eller dofter med hjälp av eteriska oljor. 

På detta sätt får du både vackra och väldoftande tvålar. Dessutom kan du välja en helt ekologisk tvålmassa för tillverkningen. Ta del av vårt recension för att hitta bästa tvålmassa.

Vi på Beautiq har gett oss på att reda ut hur du kan göra din egen tvål. Är det svårt? Blir det bra? Detta är några av frågorna vi ställde oss innan testet började.

Förslag på tvålmassa för att göra egen tvål

I detta fall så har vi inte testat en mängd olika tvålmassor utan valt ut en som många tycker är bra och som vi vet fungerar. Grundurvalet har varit att det är en bra kvalitetsprodukt, att den är ekovänlig samt har ett bra pris.

pure tvålmassaPure tvålmassa – Healthwell
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 119 kr
Denna doft och genomskinliga är helt vegetabilisk och naturlig. Fri från otäcka saker som parabener och etanol som kan finnas i liknande produkter. Lätthanterad vid tillverkning och bra tvålegenskaper som återfuktande och lättlöddrande
Till Butik | Ad – SH

Gå via annonserna ovan för att komma till inköpsställe som vi anser ha bäst pris och villkor just nu. Alternativa leverantörer till flera likvärdiga produkter är »  Lyko och »  Åhlens.

Tillverka tvål hemma

Det är både roligt och enkelt att tillverka egen tvål. En handgjord tvål kan du förutom att använda själv även ge bort  som en personlig gåva. Beroende på vilken konsistens du är ute efter kan du välja mellan flytande eller fast tvålmassa. 

När du själv tillverkar tvålen kan du vara säker på att inga onödiga ämnen tillsätts och du får en tvål som effektivt tar bort fett, smuts samtidigt som den inte torkar ut din hud. 

För att kunna tillverka tvål hemma behöver du tvålmassa, eterisk olja, eventuell färg  och en form att gjuta tvålen i. 

 • Tvålmassa:Tvålmassa finns färdig att köpa och säljs vanligtvis i block. Blocken finns i många olika varianter men de vanligaste är vitmassa och transparent. Dock finns det tvålmassa som till exempel innehåller oliv, shea, kokos eller som är fri från palmolja. Den vita tvålmassan smälter vid lägre temperatur än vad den transparenta gör och luftbubblor syns inte lika tydligt. 
 • Tvålformar: Det finns många saker som kan fungera som tvålformar som du redan har i ditt hem. Det kan vara tomma mjölkpaket, botten av en matlåda, silikonformar, bara fantasin på formen sätter egentligen gränserna. Det finns även tvålformar att köpa om du hellre vill göra det. 
 • Doft: Ett måste för tillverkning av tvål är en god doft. Det finns ett enormt stort utbud av eteriska oljor men tänk på att den ska vara anpassad för att användas på huden. Välj den doft som du gillar bäst. Ett annat sätt att tillföra doft är att använda dig av kryddor som exempelvis kanel eller vanilj. 
 • Färg: Vill du vara kreativ och skapa snygga tvålar, finns det speciella tvålfärger som du kan använda dig av. Dessa kan du blanda och skapa härliga färger med. Du kan färga i olika lager och sedan hälla på ny tvålmassa på en massa som redan stelnat. 
 • Dekoration: Med hjälp av dekoration kan du sätta din egna prägel på dina tvålar. Använd dig av torkade blommor, pressade blad, nötter, glitter, plastfigurer. kokos, torkad frukt eller andra spännande saker. 

DIY – recept på tvål

 1. Häll upp vatten i en kastrull och låt det koka upp
 2. Ta så mycket tvålmassa du vill ha och lägg i en metallskål och låt massan smälta över ett vattenbad. Alternativt kan du försiktigt smälta den i micron. Tvålmassa smälter från 54 grader och det är viktigt att tvålmassan inte börjar bubbla eller koka.  Använder du micron, värm på högsta effekt några sekunder åt gången, rör om om och upprepa tills massan är helt smält. 
 3. Det kan bildas skum, det ska du ta bort eftersom det gör tvålen grumlig.
 4. För att undvika luftbubblor, låt skålen stå 20 minuter i det varma vattenbadet utan omrörning. 
 5. Lyft bort skålen från kastrullen och tillsätt färg om du vill ha det. 
 6. Låt tvålmassan svalna tills det bildas en tunn hinna på ytan. 
 7. Tillsätt eterisk olja och rör runt. Du kan använda cirka 2 ml doft per 100 g tvålmassa.
 8. Häll tvålmassan i tvålformarna som du valt samt lägg i eventuella dekorationer. Vill du använda dig av tvålstämplar, fäster du dem i formen med motivet inåt. 
 9. Låt stelna några timmar innan du tar ut tvålet från formen. 

Tvål med ingjutna blomkvistar

Använd dig av den transparenta tvålmassan och fyll halva formen. Låt sedan tvålmassan stelna på ytan. Lägg på exempelvis en lavendelkvist och häll sedan på resten av tvålmassan. Låt sedan stelna några timmar. 

Tvål med små blommor

Börja med att hacka blommorna eller mosa dem med något för att få ut doften. Hacka tvålmassan och häll ner blommorna. Smält massan och häll i formen. Låt stelna. 

Skulptera tvålen

Tvål är ett bra material att skulptera i. Har du inte exakt den formen som du vill ha hemma kan du ta en kniv och på egen hand forma din tvål som du vill ha den. 

Extra dekoration

Det kan vara fint med extra dekoration speciellt om du ska ge bort tvål som gåva. Du kan till exempel klippa smala remsor av smörgåspapper som du lindar runt tvålen och sätta en fin lavendelkvist eller en blomma. Istället för smörgåspapper kan du använda dig av ett vackert band om du hellre vill det. 

Fördelar med att göra egen tvål

Det finns många fördelar med att göra egen tvål med hjälp av tvålmassa. En av de stora fördelarna är att du vet vad tvålen innehåller och du slipper onödiga tillsatser som kan torka ut din hud istället för att tillföra något positivt. Att göra sina egna tvålar är något som blivit mycket populärt där du med egna idéer får fram ett två exakt som du själv vill ha det. 

Du kan utmana din kreativitet och göra tvålen helt unik. Det kan du göra bland annat genom tvålfärg, dofter, torkade blommor, dekorationer, olika former och så vidare. Ingenting är omöjligt när du vill göra din egna tvål utan det finns oändliga möjligheter. Dessutom är det fint och personligt med ett handgjort tvål att ge bort i present. 

Köpguide

Val av tvålmassa: Innan du väljer tvålmassa ska du tänka genom hur dina tvålar ska se ut. Vill du använda dig av färg så ger den vita och transparenta tvålmassan helt olika resultat. Blandar du den vita tvålmassan med färg blir det söta pastellfärger medan den transparenta tvålmassan ger starka färger. 

Innehåll: Det är bra att titta på vad tvålmassan innehåller. Har du tänkt dig att den ska innehålla oliv exempelvis är det bra att titta efter detta. Andra saker du kan titta på är om den är ekologisk, palmfri innehåller shea. Det finns många olika alternativ att välja mellan. 

Tvålform: Tänk ut hur formen på ditt tvål ska vara och leta sedan efter om du har någon form som passar in eller om det finns att köpa. Du kan egentligen forma ditt tvål hur du vill bara du hittar en form som matchar din idé. 

Färg, doft och dekoration: Innan du börjar göra din tvål är det bra om du har hela designen, doften och utseendet klart som idé. Då kan du lättare förbereda dig så du har alla saker hemma. Doften som du vill ha, färgerna, hur du ska lägga upp designen och om du ska ha någon typ av dekoration. Hur mycket färg som du behöver beror på hur stark du önskar att färgen blir. 

Prisvärt: En annan sak att titta på är kvalitet och pris. Hur mycket tvålmassa får du för pengarna och hur är kvaliteten för produkten.

Jämförelse: Ett annat sätt att skapa sig en överblick om produkten är att läsa på. Titta även på omdömen från andra användare, recensioner och bäst i test. På så sätt skapar du dig en god uppfattning om tvålmassan och ser om den har de kvalifikationerna som du eftersöker.

pure tvålmassaPure tvålmassa – Healthwell
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 119 kr
Denna doft och genomskinliga är helt vegetabilisk och naturlig. Fri från otäcka saker som parabener och etanol som kan finnas i liknande produkter. Lätthanterad vid tillverkning och bra tvålegenskaper som återfuktande och lättlöddrande
Till Butik | Ad – SH

Alternativa leverantörer och inköpsställen

De flesta av våra produkter kan även köpas hos exempelvis LykoÅhlens eller Stylingagenten, vi har valt bäst pris och frakt när du går till butik vi knapparna, men har du annat du ska köpa så använd gärna någon av dessa alternativa leverantörer.

Så utser vi bäst i test för tvålmassa

I detta fall har vi läst oss till vilken som är den mest omtyckta tvålmassan. Denna har vi sedan testat i våra försök att göra egna trevliga och bra tvålar.

Sammanfattning

Gillar du att skapa och vara kreativ är det helt rätt att använda tvålmassa för att tillverka din egna tvål. Här är det egentligen bara din egna fantasi som sätter gränserna. Innan du börjar så föreställ dig hur din tvål ska dofta och se ut. 

Med hjälp av din idé kan du sedan skapa fantastisk tvål där du själv väljer färg, form,. dekoration och doft. Ett handgjort tvål är en uppskattad present att få. Oavsett vilken tvålmassa du väljer för tillverkning från vår lista, kommer du få en bra produkt som är lätt att arbeta med. 

FAQ – vanliga frågor om tvålmassa

Vad innehåller tvålmassa?

Tvålmassa kan innehålla en mängd olika saker beroende på kvalitet. Glycerin, olivolja, kokosolja är några vanlig beståndsdelar. Se till att de inte innehåller palmolja, parabener eller annat skräp.

Kan man göra sin egen tvålmassa?

Det går bra men är enligt oss inte värt det då det finns gott om prisvärda bra alternativ.

Vad kan man ha för doftsättare när man gör sin egen tvål?

Olika eteriska oljor har en mängd fina dofter och egenskaper. Det räcker med endast några droppar till en tvål så det är vår bästa rekommendation.

Varför göra egen?

En egen tvål kan både vara rolig och personlig. Perfekt för dig som vill ta fram din egna design.

Läs gärna fler av våra tester och guider. Kanske denna som handlar om eteriska oljor som passa utmärkt att använda i din nya tvål kan vara något för dig.

Källor

https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/tval/