Hem » Hår » Bästa sulfatfria schampo & balsam 2023

Bästa sulfatfria schampo & balsam 2023

Vill du använda naturligare hårvårdsprodukter? Då ska du testa de bästa schampo och balsam som är fria från sulfat. Det är bättre både för ditt hår och för miljön. I vårt stora test av sulfatfri hårvård kommer du att få mängder av bra tips på produkter.

Efter en genomgående undersökning har vi utsett de hårvårdsprodukter som är bäst i test. Allt för att du ska kunna göra det bästa valet för såväl fett, torrt och lockigt hår. Vi har dessutom inkluderat en uttömmande köpguide.

Sidan innehåller annonser

Testvinnare – Bästa sulfatfria schampo & balsam

schwarzkopf-sulfatfritt-1Schwarzkopf ProfessionalBC Bonacure
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 209 kr
Detta shampo från Schwarzkopf är fritt från sulfat, silikon och parabener. Mycket omtyckt med höga betyg och omdömen från användare.
Till Butik | Ad – Ly
wedo-professional-rich-1weDo Professional Rich & Repair
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 99 kr
Utan sulfater silikoner eller konstgjorda färgämnen. Vegansk och cruelty-free produkter för proffs. Mycket skonsam för hår och hårbotten, går håret mjukt och livfullt. Funkar bra mot fett, smutsigt, torrt eller matt hår.
Till Butik | Ad – Ly
alterna-caviar-balsamAlterna Caviar Repair Instant Recovery Conditioner
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 489 kr
Detta balsam är dyrt men för dig som har råd så är det riktigt bra. Reparerar och ger håret nytt liv, helt fritt från sulfater, parabener, natriumklorid och ftalater!
Till Butik | Ad – Bl
brave-new-hair-schampo-1Brave New Hair Volume Shampoo
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐ (4/5) » Pris 199 kr
Ett sulfatfritt schampo med bra pris. Ger fin volym och är skonsamt på alla sätt. Stärker och skyddar från rot till topp samtidigt som det bevarar fukten i håret.
Till Butik | Ad – Sa
bästa sulfatfria schampo och balsam

Allt du vill veta om schampo och balsam utan sulfat

Sulfater förkortas ofta som SLS och SLES i ingredienslistan. Dessa ingredienser verkar rengörande för ditt hår, men de torkar även ut dina hårstrån och kan göra håret strävt.

Allt fler upptäcker fördelarna med sulfatfria hårvårdsprodukter. Vi har därför genomfört ett stort test och sammanställt en topplista med de bästa sulfatfria produkterna. I vårt test har vi bland annat granskat ingredienslistor och testat vad produkterna ger för resultat. På så sätt kan du välja schampo och balsam som presterar på topp trots att de är fria från skadliga tillsatser. 

Varför ska jag använda hårvård utan sulfat?

Det är sulfat som gör att ditt schampo löddrar sig. Ingrediensen är även mycket effektiv när det gäller att lösa upp fett och smuts från hårbotten. Sulfat kan dock torka ut både hår och hårbotten och därmed orsaka en torr och irriterad hårbotten som kliar. 

Om hårbotten blir torr kan håret bli överaktivt och producera mer oljor, vilket i sin tur leder till att håret snabbare blir fett. Med ett schampo och balsam utan sulfat slipper du hamna i den onda cirkeln. 

Du kan därför uppleva en stor fördel av sulfatfria hårvårdsprodukter om du har en irriterad hårbotten eller hår som snabbt blir fett och oljigt. Ditt schampo må löddra mindre – men efter en invänjningsperiod kan du förhoppningsvis tvätta håret mer sällan. 

Schampo utan silikon, parabener och mineraloljor

Idag finns det mängder med hårvårdsprodukter som är fria från diverse ingredienser som vanligtvis är mycket vanligt förekommande. Det finns både schampo och balsam utan sulfat, silikon, parabener och mineraloljor. Alla dessa produkter har som mål att vara mer vänliga mot både ditt hår och miljön.

  • Silikon – Får ditt hår att se glansigt och välvårdat ut, men lägger sig som en hinna över hårstråna. Det krävs uttorkande medel för att tvätta bort silikonerna, vilket i sin tur sliter på ditt hår. Det bästa är att skippa produkter med silikon och istället satsa på en rejäl klippning. 
  • Parabener – Är konserveringsmedel som nya studier visar kan vara skadliga för dig som användare då de bland annat stör kroppens hormonnivåer. 
  • Mineraloljor – Används i hårvårdsprodukter för att ge dig en känsla av att ditt hår är mjukt och glansigt. Mineraloljor ger dock ingen näring till ditt hår, utan täpper till porerna i hårbotten och förstör den viktiga balansen som finns där.

Många sulfatfria hårvårdsprodukter är inte bara fria från sulfat, utan även silikon, parabener och mineraloljor. 

sulfatfria och silikonfria schampo

Bästa hårvården för fett hår

Om du lider av fett hår så är det extra bra för dig att satsa på en sulfatfri hårvård. Med vanlig hårvård blir ditt hår snabbt fett, vilket leder till att du tvättar håret ofta och därmed producerar hårbotten ännu mer oljor i ditt hår för att överkompensera för en uttorkad hårbotten.

Ditt hår kommer därför att bli mindre fett när ditt hår har vant sig vid de sulfatfria hårvårdsprodukterna. Du kan använda de produkter som är bäst i test på vår topplista för att börja motverka ditt feta hår.

Bästa hårvården för lockigt hår

Även lockiga hår mår bra av att tvättas med sulfatfria schampon och balsam. Lockiga hår är ofta extra fina när de tvättas med silikoner och mineraloljor. Det beror på att denna hårtyp alltid har extra torra hårstrån redan från start. Du kan därför behöva en lite längre tillvänjningsperiod om du har lockigt hår.

Se till att välja produkter som är framtagna för just lockigt hår. Då tillförs den fukt och den näring som de torra hårstråna behöver för att lockarna ska komma fram. När håret har vant sig vid de nya produkterna så kommer ditt lockiga hår att må riktigt bra. Det beror på att du kan tvätta ditt hår mer sällan, vilket leder till att hårets naturliga oljor skapar en bra fuktbalans. 

Sulfatfritt vid kliande hårbotten

Om du har en kliande hårbotten med klåda, mjäll och/eller eksem, då är sulfatfria produkter det bästa valet. Genom att använda vänligare produkter och tvätta mer sällan får din hårbotten en chans att bli naturligt återfuktad, återhämta sig och läka ut.

Så hittar du det bästa schampot och balsamet

För att hitta det bästa schampot och balsamet utan onödiga ingredienser som irriterar din hårbotten och sliter på ditt hår så finns det vissa saker som är bra att ha i åtanke.

  • Välj rätt produkt för din hårtyp – Även med sulfatfri hårvård är det viktigt att välja rätt produkter för din hårtyp. Lockiga, slitna, feta och normala hårtyper är nämligen i behov av olika ingredienser och näringsämnen. För att få bäst effekt måste du därför välja produkter utefter vad ditt hår behöver. 
  • Lukta dig fram till den bästa produkten – Om dina hårvårdsprodukter inte luktar fräscht och gott så kommer de inte att bli använda. Se därför till att lukta dig fram till det bästa schampot och balsamet. 

Kom ihåg att jämföra olika produkter och testa dig fram. Låt ditt hår vänja sig vid de nya hårvårdsprodukterna i några veckor innan du utvärderar om du behöver byta.

handla sulfatfria schampo och balsam

Vi har utsett en testvinnare

Vi har utsett det bästa sulfatfria schampot och balsamet. Kika på vår topplista för att hitta de produkter som är bäst i test. Med hjälp av dessa kommer du att få ett mjukt och glansigt hår utan allt för många tillsatser.

För att skapa vår lista så har vi testat ett antal produkter vi har bett andra lämna omdömen och sedan har vi scannat nätet på betyg. Detta har vi sedan kokat ihop till vår alldeles egna lista över bästa produkterna just nu.

Bästa Sulfatfria Schampo och Balsam- Bäst i vårt test

  1. Bäst i vårt test : Schwarzkopf ProfessionalBC Bonacure
  2. Bästa veganska alternativ : weDo Professional Rich & Repair
  3. Billigast köp : weDo Professional Rich & Repair
  4. Fritt från parabener : Schwarzkopf ProfessionalBC Bonacure
  5. Bäst för volym : Alterna Caviar Repair Instant Recovery Conditioner

Alternativa leverantörer och inköpsställen

De flesta av våra produkter kan även köpas hos exempelvis LykoÅhlens eller Stylingagenten, vi har valt bäst pris och frakt när du går till butik vi knapparna, men har du annat du ska köpa så använd gärna någon av dessa alternativa leverantörer.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Måste jag vänja håret vid sulfatfria produkter?

Ja, du kan få fett hår innan ditt hår har vant sig vid avsaknaden av sulfat. Det tar vanligtvis några veckor för håret att vänja sig. 

Blir håret mjukt av sulfatfritt balsam?

I början kan ditt hår upplevas som strävt när du väljer produkter utan sulfat, silikon, parabener och liknande. Men efter att håret har vant sig så blir det återigen mjukt och följsamt. 

Är sulfat farligt?

Nej, sulfat är inte farligt vare sig för dig eller miljön. Det kan dock irritera din hårbotten och bidra till att du måste tvätta ditt hår oftare.

Blir håret lika rent utan sulfat?

Sulfat är som sagt mycket effektivt när det kommer till att rengöra håret. Efter att håret har vant sig kommer du dock att få lika rent hår även utan sulfat.

Mjukt och vackert hår utan sulfat

Det finns riktigt många hårvårdsprodukter som är fria från sulfat. Därför är det enkelt att hitta snälla produkter som både rengör ditt hår och doftar gott. Du behöver alltså inte oroa dig för att ditt hår ska ta skada av de nya produkterna.

Ditt hår behöver vänja sig vid att tvättas utan ingredienser såsom sulfat, mineraloljor och silikon. När håret väl har vant sig så kommer du dock att få tillbaka ditt rena, mjuka och vackra hår. Dessutom kommer du nu inte att behöva tvätta det lika ofta. Ta en titt på vår topplista för att hitta de bästa produkterna.

Fler fina schampon som exempelvis dessa silverschampon hittar du här. Har du råkat ut för löss eller vill förebygga mot dem så har vi här en artikel om bästa lusmedel.

Källhänvisning: https://wigreports.com/beginner-guide-to-paraben-sulfate-free-hair-products/

Uppdaterad 2022-12-28