Hem » Ansikte » Bästa primer 2024

Bästa primer 2024

Letar du efter en primer som ger sminket en jämn bas och en ökad hållbarhet, då har du kommit rätt. Vi har testat flera olika primer i vårt bäst i test. 

Det finns många olika primers att välja mellan, utjämnande, lystergivande, ge fukt eller skydda mot UV-strålning. Ta del av vår recension för att hitta bästa primer för dig.

Sidan innehåller annonser

Vår topp 3 lista bästa primer

Bäst i test primers: Peter Thomas Roth >

Mest prisvärda primer: Maybelline New York Fit Me Luminous

Bästa premium primer: Gucci Mattifying Face Primer

bästa primer i test

Köpguide – hitta bästa primer

Det finns en hel del primer att välja mellan och har du tidigare inte använt produkten är det kanske inte helt lätt att veta vad man ska titta efter. Vi har några tips till dig.

Resultat och hållbarhet: Hur fungerar det att applicera övrig makeup när primern har använts? Jämnar  primern ut och ger dig ett snyggt slutresultat? Hur bra och hur länge sitter makeupen när primern har använts? Håller det hela dagen eller behöver du bättra på? 

Innehåll: Titta på om primern innehåller några vårdande ämnen. Solskydd? Innehållet ska vara bra och gärna innehålla naturliga ingredienser som är kvalitetssäkrade. 

Konsistens: Undersök vilken konsistens primern har och om den är lätt att applicera på huden. Är den dryg och varar länge och till vilka hudtyper passar den? Du vill inte ha en produkt som är svår att arbeta med, för kladdig eller som har en för stark doft. 

Förpackning: Hur är förpackningen anpassad efter produkten? Är det lätt att dosera primern? Titta även på hur mycket primer du får för pengarna. 

Prisvärdhet: Titta på om pris och kvalitet går hand i hand? Får du vad du betalar för? Priset kan vara en indikation på kvalite men även hur mycket du får för pengarna. 

Egenskaper: En anna sak som är bra att titta på innan du väljer är vilka egenskaper primern har. Utgå ifrån din hudtyp och leta sedan efter en produkt som lever upp till de egenskaperna du letar efter. Läs produktbeskrivningen. 

Jämför: Titta på olika bäst i test och recensioner över produkterna som du är intresserad av. Jämför mot varandra och titta även på användares omdömen och betyg.

Vad är primer?

Primer är ett viktigt moment om du vill få en fin basmakeup som är hållbar. Primer fungerar som en grund för ansiktet innan du applicerar foundation. Primern ser till att din foundation sitter bättre och jämnar ut huden genom att fylla i rynkor. Primern förminskar porer, dämpar rodnader och ger huden en jämnare struktur. Många produkter ger även huden lyster. Primer används för att makeup ska hållas på plats längre. 

Förutom att ge huden en jämn yta har många av primers hudförbättrande egenskaper som vårdande antioxidanter och solskydd. Eftersom många primers fungerar som en förlängning av hudvården ska du välja en primer utifrån din hudtyp. 

Primers finns i olika utförande så som flytande, kräm eller gel. Flytande primers är ofta mer återfuktande och absorberas snabbt. Krämer är dryga och räcker längre men det kan krävas lite mer jobb för att de ska arbetas in i huden. Gel är mitt emellan flytande och kräm. 

Hur används primer?

Du applicerar primer efter din hudkräm men innan ditt smink. 

 1. Fuktkräm
 2. Primer
 3. Foundation

Se till att ditt ansikte är rent. När du blir av med dör hud och smuts sätter primern sig bättre. Peela gärna någon gång i veckan.  Använd krämer och ansiktsserum som vanligt och låt huden ta upp krämen. Nu är det dags för primer. Lägg ett tunt, jämnt lager som du låter torka.Observera att lagret ska vara tunt, lägger du ett för tjockt lager kommer det nämligen ha motsatt effekt. Börja i mitten av ansiktet och jobba dig utåt. Låt primern torka innan du fortsätter med din makeup. 

Vilken hudtyp har du?

Ingen hud är den andra lik men det finns olika indelningar som du kan utgå ifrån när du letar efter primer. Det är dina gener som avgör vilken hudtyp som du har. Men självklart kan olika faktorer påverka såsom vilka interna och externa faktorer som din hud utsätts för.

Fet / oljig hy: Denna typ av hy har en överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir lätt glansig och blank. Porerna är ofta utvidgade och stora. Det är inte heller ovanligt med pormaskar eller finnar. 

 • Blank yta
 • Synliga porer
 • Tjockare hud

Torr hy: En torr hy kan kännetecknas med att den kan kännas stram och att huden är finporig Huden kan även vara sträv, klia eller vara fjällig. Hudtypen producerar mindre sebum än vad en normal hud gör. 

 • Stram
 • Dålig elasticitet
 • Fläckigt utseende 

Normal hy: Kännetecknas av jämna porer som varken är förstorade eller förminskade. En normal hy läns följsam, mjuk och behaglig och den har inga tendenser att bli stram eller blank. En normal hy är en ny i balans eftersom huden har en jämn fördelning av fukt och fett. 

 • Små porer
 • Bra blodcirkulation
 • Len, mjuk och smidig

Blandhy:  Är en kombinerad hy och är en av de vanligaste hudtyperna. Kännetecken är att ansiktet både har partier som är torrare och fetare. Den fetare områdena har en glansigare yta och de andra områden kan ha normal till torr hy. Detta är alltså en kombination av olika hudtyper i ansiktet. 

 • Fet hud på T-zonen
 • Förstorade porer i området 

Känslig hud: Känslig hud är mer ett tillstånd än en typ av hud. Det är en hy som kan reagera på exempelvis parfymerade produkter, kyla, sol, stress och hormoner. Det kan visa sig som rodnad, svullnad, blåsor, knottor och irritation. Det är vanligt med en stickande, stramande känsla. För känslig hy är det viktigt att du använder produkter som är vårdande och har solskydd. 

 • Irritation
 • Stickande känsla 
primer olika hudtyper

Välj bästa primer utifrån hudtyp

Fet / Oljig hy: Har du en fet eller oljig hy är det bra om du väljer en mattifierande produkt som gör huden matt. Undersök om primern absorberar talg och kombineras med hudkräm eller serum som motverkar fet hud. Innan du applicerar din primer ska du se till att din hud är torr. 

Torr eller mogen hy: Till torr hy är i regel flytande primer bäst. Se till att produkten är återfuktande och kombinera med en fuktgivande ansiktskräm. Nyckelordet är återfuktning. 

Normal hy: Har du normal hy kan du kombinera relativt fritt. Du kan använda olika primers för olika områden i ditt ansikte. Du har kanske några områden som är fetare än andra till exempel och då kan en kombination av olika primers vara de bästa för dig. Försök hitta en neutral primer  eller använd olika för olika områden. 

Rodnad / blodkärl: Har du rodnader eller synliga blodkärl kan du använda en primer som är färgad eller färgkorrigerande för att tona ner synligheten. Beroende på vad du vill täcka, finns olika nyanser. Grön är exempelvis bra mot rosig hy och rodnader. 

olika färger primer

Så utser vi bäst i test

Vi har tagit hänsyn till recensioner, bäst i test och andra användares omdöme för att kunna ge ett fullständigt betyg. Oavsett vilken primer du väljer från vårt bäst i test kommer du få en bra produkt. 

Vanliga frågor primer

Vilken typ av primer är bäst för torr hy

Oftast är det bäst med en flytande primer om du har torr hy. Se till att den är återfuktande.

Hur mycket primer ska man använda

Tänk att mindre är bättre. Se till att huden får tid att absorbera innan nästa steg.

Varför använder man en primer

Primerns funktion är att skapa en fin och jämn grund för ditt smink, det gör också att sminket håller sig fint längre.

Varför använder man en primer?

En primer används oftast för att hålla ihop ditt smink, alltså som en bas.

Hela topplistan bästa primer

primer thomas rothPeter Thomas Roth – Primer
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 338 kr
Vinnare av flera tester och mycket omtyckt av användare enligt betyg och omdömen. Jämnar ut porer, rynkor och ojämnheter. Kan användas både med och utan annan makeup.
Till Butik | Ad – Ly
lumene-nordic-primerLumene Natural Glow
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 149 kr
Mycket fina betyg och omdömen i flera tester och användarkommentarer. Tar bort glans och ger en jämn fin matt yta. Gör att sminket sitter som det ska hela långa dagen. Mycket fin produkt. Återfuktar och ger lyster.
Till Butik | Ad – Ly
maybelline-new-yorkMaybelline New York Fit Me Luminous + Smooth Primer 30 ml
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 119 kr
Ger fukt hela dagen, appliceras enkelt och ger fin lyster till huden. SPF20. Passar normal och torr hud.
Till Butik | Ad – Ly
gucci-primerGUCCI Mattifying Face Primer
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐ (4/5) » Pris 610 kr
För den som vill lägga lite mer pengar på sin primer så har Gucci tagit fram denna primer som dessutom ser snygg ut i badrumsskåpet. Vårdar, jämnar ut och ger ett perfekt underlag till övrigt smink. Premium produkt som levererar.
Till Butik | Ad – Åh

Sammanfattning

Att får till en jämn och snygg hy är inte alltid det lättaste. Med en primer som är utvald efter din hudtyp kan du få ett jämnt och snyggt resultat där rodnader och rynkor döljs. Primer hjälper dig till ett snyggt och hållbart resultat.

Även om en primer är enkel att använda är det svårt att veta vilken du ska välja. Huvudregeln är att utgå från din hudtyp och vilket resultat som du vill ha. Vi hoppas att vår recension ska vara till din hjälp när du väljer bästa primer för dig. 

Vill du ha fler tips på produkter som kan släta ut och göra huden jämn så kika gärna på vår artikel om bästa retinol.

Källa

https://makeupandbeauty.com/10-primer-tips-and-hacks/

Uppdaterad 2022-12-28