Hem » Hår » Bästa lusmedel och schampo mot löss 2024

Bästa lusmedel och schampo mot löss 2024

Om du har råkat ut för löss i hårbotten, då är det bäst att så snabbt som möjligt motarbeta dem. Med hjälp av det bästa lusmedlet på marknaden kan du fort få rent och fint hår igen.

I det här testat undersöker vi vilka medel och lusschampon som är effektivast. Allt för att du snabbt ska kunna köpa den mest hjälpsamma produkten när det kliar i hårbotten.

Sidan innehåller annonser

Topp 3 produkter – bästa lusmedel

linicin-lusmedelLinicin 15 min solution 100 ml
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 132 kr
Attackerar och kväver huvudlöss direkt. Inga gifter så den passar alla. Medföljande kam. Mycket populär och omtyckt produkt.
Till Butik | Ad – Meds
hedrin-protect-lusmedelHedrin – Protect & Go
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 119 kr
Detta är den bästa förebyggande produkten: Hedrin Protect & Go är det bästa valet på marknaden. Här får du ett lusmedel i sprayvariant som användare upplever är praktiskt och enkelt att använda.
Till Butik | Ad – Meds
Linicin 10 min Lusschampo 100 ml
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 322 kr
Snabbast och smidigast lösning har du med detta Linicin lusschampo. Schamponera låt sitta i 10 min och kamma. Omtyckt med fina användarbetyg.
Till Butik | Ad – Meds

Hela bäst i test listan hittar du r.

Bäst i test lusmedel      

Att avlusa hårbotten är ofta ett litet projekt. Varenda hårstrå måste gås igenom för att få bort både löss och ägg. Det tar extra lång tid för alla som har långt hår.

Det du behöver för att avlusa är ett riktigt bra lusmedel och en kam. Sen är det bara att sätta igång med arbetet. I vår bäst i test-lista finner du välbeprövade produkter som användare ger höga betyg.

Nr 1 – Linicin – 15 min solution

Vår testvinnare är ett mycket effektivt medel och det har fått högsta betyg av sina användare. Vi anser att det är ett av absolut bästa lusmedlen du kan använda mot löss i hårbotten.

Flaskan på 100 ml räcker till ett par användningar, vilket är bra eftersom du ska behandla håret minst två gånger. Medlet verkar genom att kväva alla löss och förhindra att äggen kläcks. Det är helt utan allergener, så även känsliga personer kan använda det. Medlet för därför extra plus i kanten.

Det medföljer en luskam så att du snabbt och enkelt kan arbeta igenom hela håret. Kammen håller bra kvalitet och är smidig att använda även för förstagångsanvändare.

linicin-lusmedelLinicin 15 min solution 100 ml
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 132 kr
Attackerar och kväver huvudlöss direkt. Inga gifter så den passar alla. Medföljande kam. Mycket populär och omtyckt produkt.
Till Butik | Ad – Meds

Nr 2 – Hedrin – Protect & Go

Om du vill testa en förebyggande produkt, då är Hedrin Protect & Go det bästa valet på marknaden. Här får du ett lusmedel i sprayvariant som användare upplever är praktiskt och enkelt att använda.

Det är bevisat i studier att Protect & Go har en klinisk effekt och direkt avlivar lössen när de kommer i kontakt med medlem. Det sker genom att lössens vätskebalans påverkas och de torkar ut. 

Flaskan är på 120 ml och räcker därför till många användningar. Du kan till exempel använda sprayen i förebyggande syfte om barnens klasskamrater har drabbats av löss. Flaskan är allergitestad och det ska räcka med två behandlingar per vecka.

hedrin-protect-lusmedelHedrin – Protect & Go
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 119 kr
Detta är den bästa förebyggande produkten: Hedrin Protect & Go är det bästa valet på marknaden. Här får du ett lusmedel i sprayvariant som användare upplever är praktiskt och enkelt att använda.
Till Butik | Ad – Meds

Nr 3 – Linicin – 10 min Shampoo

Om du vill avlusa allas huvud med hjälp av ett lusschampo, då är denna variant från Linicin det bästa alternativet. Med det här lusschampot kan du behandla håret i duschen medan det är handdukstorrt.

Användare upplever att det är mycket smidigt att schamponera håret och sedan kamma igenom det med en luskam. Medlet dödar alla löss och förhindrar att gnetterna utvecklas. 

Eftersom produkten bara behöver verka i tio minuter så är det här den snabbaste behandlingen i vårt test. Även här får du en mycket bra luskam som gör det enkelt att bearbeta håret och få bort alla löss.

Linicin 10 min Lusschampo 100 ml
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 322 kr
Snabbast och smidigast lösning har du med detta Linicin lusschampo. Schamponera låt sitta i 10 min och kamma. Omtyckt med fina användarbetyg.
Till Butik | Ad – Meds

Nr 4 – Paranix- Spray 

Paranix Spray är en doftlös produkt som snabbt och smidigt får jobbet gjort. Användare ger det här medlet genomgående höga betyg, så det märks att det verkligen fungerar.

Medlet består av en spray som får verka i 15 minuter i håret. Då kvävs alla löss och torkar ut. Sedan tar du den medföljande luskammen och kammar bort alla löss och gnetter som finns i hår och hårbotten. 

Produkten får pluspoäng för att den är så enkel att applicera. Eftersom det är en spray så kladdar den inte. Du kan dessutom använda sprayen även på små barn från sex månaders ålder. 

paranix-sprayParanix Spray 100 ml
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐ (4/5) » Pris 248 kr
Doftlös effektiv spray som fungerar bra.
Till Butik | Ad – Meds

Resten av artiklarna på bäst i test listan

Fler tester kommer snart

Guide inför köp av lusmedel 

Vad karakteriserar det bästa lusmedlet? Enligt vårt test är det populärt när medlet är doftfritt. Dessutom är det givetvis ett plus om medlet är så effektivt som möjligt när det kliar i hårbotten.

Efter att ha läst mängder med recensioner av användare och själva utvärderat medlen var det enkelt för oss att sätta samman en topplista.

När ska jag använda ett lusmedel?

Ett lusmedel ska användas när du har drabbats av löss. Det går ofta löss i skolor och på dagis där lössen hoppar mellan barnen. Som vuxen är det lätt att drabbas om något barn i familjen har löss.

Det är viktigt att behandla så fort som möjligt, innan du får allt för mycket löss. De sprids nämligen både snabbt och enkelt mellan människor. 

Hur ofta ska jag använda medlet?

Ett lusmedel ska användas flera gånger. Det vanligaste är att använda det två gånger. Den andra behandlingen ska ske några dagar efter den första. Det anges på förpackningen hur ofta behandlingarna ska ske.

Det är viktigt att behandlingen genomförs mycket noggrant, speciellt när du använder luskammen. Om du har gjort en tillräckligt noggrann behandling så räcker det oftast med två behandlingar.

löss i hårbotten

Vilket sorts medel ska jag använda?

Generellt är löss väldigt smittsamt så det är viktigt att avlusa snabbt och noggrant. Det finns två sorters medel. Dels ett förebyggande medel och dels ett behandlande medel.

Det förbyggande medlet kan du spraya på barnens hår när de går till skolan om andra har drabbats av löss. Det behandlande medlet använder du först när du har fått löss. 

Så avlusar du håret – steg för steg

Hur du avlusar håret kan variera beroende på vilken sorts produkt du använder. Det finns både lusschampo och medel som används i torrt hår. Men generellt går behandlingen till så här:

 1. Blöt håret om du använder lusschampo
 2. Applicera det lusmedel du har valt och gnugga noggrant runt det i håret och hårbotten
 3. Låt lusmedlet verka enligt instruktionerna på förpackningen. Vanligtvis i 10-15 minuter
 4. Kamma noggrant igenom alla delar av håret med luskammen. Kamma från hårbotten ut till topparna. Det här är den viktigaste delen av behandlingen.
 5. Skölj igenom håret och tvätta det.
 6. Upprepa behandlingen igen efter några dagar.

Om du istället använder ett förebyggande lusmedel så sprayar du det över håret. Det får sedan sitta kvar som ett skydd och behöver inte sköljas ur. 

kamma bort lössen

Att tänka på när du ska köpa lusmedel 

När du köper ett lusmedel så måste du fundera på vilken sorts medel du ska köpa. Vill du testa ett förebyggande lusmedel eller behöver du ett medel att avlusa håret med?

När vi sammanställde vår topplista så fanns det specifika egenskaper som vi tittade lite extra efter. De är nämligen uppskattade av användare. Det bästa medlet mot löss bör ha följande egenskaper för att vara ett bra val för dig och din familj:

 • Ha en kort verkningstid
 • Ha en medföljande luskam
 • Vara doftlöst
 • Utan insektsmedel
 • Allergitestat
 • Kladdar inte

Det är bra om verkningstiden är så kort som möjligt. Det är trots allt oftast små barn som får löss och de har ofta spring i benen. Det är också viktigt att kammen är bra. Den ska hålla bra kvalitet och inte gå sönder när du frenetiskt kammar hårbotten.

När du väljer vilket lusmedel du ska köpa så är det viktigt att det ingår en luskam i förpackningen. Det krävs nämligen en specialkam att kamma hårbotten med och det duger inte med en vanlig kam eftersom den är för gles.

Vår genomgång visar att ett doftlöst lusmedel som inte kladdar allt för mycket är bäst att använda. Det blir helt enkelt en mer behaglig behandling när du slipper starka, kemiska dofter. 

Vanliga frågor – Lusmedel

Vilken sorts lusmedel ska jag använda?

Det finns två sorters medel. Dels ett förebyggande medel och dels ett behandlande medel. Börjar det gå löss så ta det förebyggande annars är det behandlande som krävs.

Hur många gånger behöver jag använda ett lusmedel?

För att säkert bli av med lössen så behöver man behandla flera gånger. Det skiljer lite mellan produkterna men två gånger brukar vara ett minimum.

Hur länge överlever löss?

Löss överlever endast några timmar utanför håret, max 24 timmar. Så använder du inte sängkläder, mössor eller borstar på ett tag ex. 2 dygn så finns det inga levande kvar utan att du har rengjort. Borstar, kammar och mössor kan vara bra att rengöra då det är där största risken finns till att de överlever lite längre än några timmar.

Kan löss spridas från djur?

Svaret är nej, djur har inte samma löss som vi människor.

Bästa lusmedelsprodukten

Vår provpanel har gjort en gedigen test av olika lusmedel där du hittar vår favorit i topplistan. Det ska sägas att det är flera lusmedel som håller en bra nivå så bland de som finns på vår lista så är det ingen som är direkt dålig.

Här kommer du till vår topplista över bästa lusmedel.

Läs gärna fler av våra tester och guider. Kanske denna som handlar om bästa silverschampo kan vara något för dig.

 Bästa Lusmedel – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Linicin 15 min solution 100 ml
 2. Bästa schampo mot löss : Linicin 10 min Lusschampo
 3. Billigast köp : Hedrin – Protect & Go – förebyggande
 4. Populäraste lusmedel : Linicin

Källor

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss/

Uppdaterad 2022-12-28