Hem » Hud » Bästa eteriska oljorna 2023

Bästa eteriska oljorna 2023

Oavsett om du har svårt att sova, känner dig trött, vill få bättre koncentration eller letar efter bättre hudvård, kan eteriska oljor vara lösningen. 

Varje eterisk olja har sina specifika egenskaper och sina effekter. Välj olja som passar dig och effekten som du eftersöker bäst. Eteriska oljor har ett stort användningsområde. Ta hjälp av vårt bäst i test för att hitta de bästa eteriska oljorna.

Vi på Beautiq har genomfört ett stort test för att utse de bästa eteriska oljorna samt ge en bra guide till vilken som kan passa dig bäst.

Sidan innehåller annonser

Topp 3 produkter – Bästa eteriska oljorna

Pure lavendelolja eko
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 99 kr
En ekologiskt framställd olja från Healthwell utan tillsatser tilltalar våra testare. Funkar utmärkt vare sig du vill använda den till att sprida en härlig doft i huset, göra tvål, aromaterapi eller som tillsats i egen hudvård. Blir vinnare i vårt test för att den är väldigt dryg vilket gör den billig i längden samt dess mycket fina användare och testrescensioner. Samma serie finns i en mängd olika dofter med olika funktioner såsom, rosmarin, citrongrås, pepparmynta, eukalyptus och tea tree. Vår testvinnare just nu.
Till Butik | Ad – SH
better-you-eterisk-rosoljaBetter you eterisk rosolja
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐ (4/5) » Pris 259 kr
Rosa Damascena är en mycket exklusiv ros som man har utvunnit denna eteriska olja ifrån. Kraftfull och blommig doft gör denna produkt till något extra. Priset är högt men den är å andra sidan dryg och lyxig om man vill ha något lite extra. Lugnande och balanserande effekt som även sägs vara bra mot oren hy. Testare älskar doften och effekten.
Till Butik | Ad – SH
pure-bastupaket-eteriska-oljorPure Bastupaket
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 299 kr
Perfekt paket för väldoft och aromaterapi i bastun. Mycket fräscha och välgörande dofter som passar bra i bastun. Doft av barrskog som är avslappnande och renar luftvägarna. Eukalyptusolja, som ger ro och piggar upp, även bra vid täppt näsa. Tallbarrsolja, frisk och upplyftande doft som även hjälper till vid avslappning och för att rensa tankarna. Blir riktigt sugen på en runda i bastun nu.
Till Butik | Ad – Sh

Gå via annonserna ovan för att komma till inköpsställe som vi anser ha bäst pris och villkor just nu. Alternativa leverantörer till flera av produkterna eller likvärdig är »  Lyko och »  Åhlens.

Hela bäst i test listan hittar du här.

bästa eteriska oljorna

Vad är eteriska oljor? 

En äkta eterisk olja framställs genom destillering och pressning av blad från växter, örter, träd eller av blommor. Oljorna kan även framställas syntetiskt genom olika kemiska föreningar och det är något som bland annat är vanligt i skönhetsprodukter eller i parfymer.

Eteriska oljor kan ge fantastiska dofter men även ha inverkan på känslor och humör. Vår sinnesstämning kan påverkas genom att doften kommer i kontakt med receptorer i din näsa som skicka information till hjärnan. Varje olja har sin egenskap och kan användas för olika saker.  

Vissa oljor kan verka lugnande och balanserande medan andra kan få dig att bli mer klartänkt. En del passar extra bra för inflammerad hud, andra för att mota bort bakterier eller för rengöring. 

Användningsområden och egenskaper

De eteriska oljorna har många olika användningsområden. Oljan används främst för sin kraftfull doft men även för specifika egenskaper som varje olja kan bidra med. Eteriska oljor har verkligen många användningsområden. 

De används terapeutiskt men kan även användas för att göra egna skönhetsprodukter, tvålar eller rengöringsprodukter till ditt hem som ett naturligt alternativ till produkterna som finns på marknaden. Här har vi gjort en guide över hur du kan göra din egen tvål.

Aromaterapi: Är det främsta området där eteriska oljor används. Det är en terapeutisk form och en metod som går ut på att sprida oljornas kraftfulla doft och använda ta vara på oljans egenskaper via luftvägarna. Detta är en metod som används i flera tusen år genom massage, aromalampor, massage, aromabad och ångbad. 

Du kan använda dig av en aromalampa för att sprida doftämnen från oljorna i rummet. Det gör du genom att droppa några droppar av den eteriska olja på vatten i lampan. Tänk på att lampan ska vara tillräckligt stor så inte vattnet förångas för snabbt. När oljan värms upp frigörs de kemiska ämnena och sprids i luften. 

Även luftfuktare är ofta gjorda så att man kan få dem att avge eteriska oljors dofter. Här hittar du de bästa luftfuktarna, Luftfuktarguide.se

Hudvårdsprodukt och parfymer: Är produkter där som oftast innehåller eteriska oljor både som verksam ingrediens men även som doftgivare åt produkterna. Tänk på att du inte ska använda oljorna direkt på huden då de oftast är koncentrerade och de kan orsaka hudirritation. Vill du däremot blanda egna produkter med eteriska oljor är det rimligt att blanda en koncentration på 1 % olika i hudkrämer och 10 % i parfymer. 

Eteriska oljornas egenskaper

Precis som det finns många olika användningsområden så finns det även olika egenskaper som eteriska oljor kan ha. De vanligaste oljorna och dess egenskaper kan du se nedan:

Lavendel: En underbart doftande blomolja som är mycket populär. Lavendel används i ett avslappnat och lugnande syfte. Lavendel är milt smärtstillande och kan lindra irriterad hud, eksem och klåda. 

Använd lavendel när du gör dina egna tvål, blandar vårdande hudkrämer eller vill sprida en lugnande känsla i din kropp och ditt sinne. De lilafärgade blombladen anses dessutom vara ångestdämpande. 

lavendelolja för lugn och ro

Citrongräs: Eteriska oljor som är citrondoftande används främst för att de ger en fräsch doft och piggar upp ditt sinne. Oljan används oftast när man vill bättra sin uppmärksamhet, rensa ut tankarna och fokusera. 

Citronolja används i allt från mat och dryck till hårvård, parfym och hudvård. Citrondoftande olja kan med fördel användas till skönhetsprodukter, massageoljor och till aromaterapi. 

Bergamott: Är en olja som mest är känd för att vara smakgivare i det populära teet Earl Grey. Oljan ger en lätt doft av citrus och används både för sinnesuppiggande och lugnande syfte. En annan känd effekt är att bergamottoljan har en god påverkan mot depression och ångest. 

Bergamottolja är även populär i bland annat naturliga deodoranter eftersom den motverkar bakterier. Oljan kan även användas för att lindra huvudvärk och annan värk eftersom oljan minskar känsligheten i de nerver som registrerar smärtan. 

Tea tree: Är en av de få oljor som du kan använda direkt på din hud. Oljan kan du använda för skadad hud eller mot insektsbett. Oljan har en mustig doft som anses ha antiseptiska egenskaper. Det är vanligt att man kan se Tea tree i produkter som är anpassade för att motverka problemhy och akne. 

Tea tree är en bra olja att ha i beredskap vid influensa och förkylning eftersom en har antivirala och antibakteriella egenskaper. Du kan göra en hemmakur med ett ångbad. 


Cederolja: Oljan görs av barken från cederträ och kan användas i hudvård och parfymer. Oljan har en söt, träaktig doft och passar oftast mer till maskulina blandningar. Det är inte ovanligt att den finns i hud- och skäggprodukter. 

Oljan är bland annat uppskattad för sina lugnande och antiseptiska egenskaper. Den är populär i hudvård för torr och irriterad hud. 

Den mjuka doften från oljan används även i samband med meditation när man vill minska på negativa tankar, stress och nervositet. 

Pepparmyntsolja: Oljan är mycket doftrik och du behöver bara använda några droppar för användning. Oljan har en doft som liknar mint med undertoner av gräs. Pepparmyntsoljan har en viss bakteriedödande effekt och är användbar för blandad eller fet hy. Pepparmyntan ger en svalkande effekt och kan användas på exempelvis mindre utslag, insektsbett eller solsveda. 

Oljan används även som smaksättare i olika livsmedel och munvårdsprodukter. Det krävs en liten mängd för att få fram både doft och smak. I aromaterapi använder man pepparmyntsolja för att motverka illamående, förkylning och magbesvär. Oljan kan användas när du vill känna dig piggare och få mer energi. 

Rosmarinolja: Oljan är uppfriskande, är bra för både minne och koncentration. Dessutom fungerar den lugnande på huden. Använd gärna oljan i en aromalampa för att sprida doften i rummet. 

Rosmarinoljan är populär att använda i hudvårdsprodukter, framförallt inom ansiktsvård. Har du torr, blek, trött eller åldrande hud är eterisk rosmarinolja bra. Den hjälper nämligen till att återfukta och stimulera din hud så den blir spänstig och får lyster. 

Fler testade produkter som hamnar utanför topp 3 men kan vara rätt för dig ändå:

nordic-superfood-eterisk-olja-sexNordic Superfood by Myrberg för lust
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐ (4/5) » Pris 135 kr
En blandning av olika dofter med målet att uppnå välmående och lust (sex)Blanda i exempelvis massageolja eller lotion, fungerar även bra i badkar, bast eller i doftspridare. Njut på!
Till Butik | Ad – Ly

Tester pågår….

Tips användning av eteriska oljor

 • Använd aldrig koncentrerad eterisk olja direkt på huden, späd alltid ut med en basolja innan användning. Har du allergier eller känslig hud är det alltid bra att testa en liten droppe på armen och vänta ett dygn för att se om du får någon reaktion. 
 • Överdosera aldrig utan följ rekommenderad dosering. 
 • Om inga andra rekommendationer har getts gäller användning endast utvärtes.
 • För att oljan ska hålla sig längre ska den förvaras mörkt och svalt. 
 • Används med försiktighet vid graviditet och amning. Vissa oljor ska undvikas helt.
 • Förvara oljorna oåtkomligt för barn.
 • Börja med ett fåtal eteriska oljor och utöka successivt.
 • Vill du boosta din hud kan du tillsätta en droppe olja i din hudprodukt innan du använder den. 
 • För att stimulera hårväxten och få en uppfriskande känsla kan du tillsätta några droppar rosmarin och pepparmynta i ditt oparfymerade schampo.
 • Droppa några droppar lavendel i badet för härlig avslappning
aroma terapi med eteriska oljor

Köpguide för eteriska oljor

Användningsområde: Fundera på inom vilket användningsområde du ska använda oljan. Är det till städning, hudvård eller kanske till aromaterapi. Alla olika oljor är bra för specifika saker och har sina speciella egenskaper. 

Val av olja: Det finns en hel uppsjö med eteriska oljor att välja mellan, kanske vill du ha en ekologisk. Utbudet är enormt. Varje olja har olika egenskaper och därför är det därför viktigt att välja den olja som passar dig bäst. 

För att få effekten och doften som du eftersöker kan du blanda olika oljor med varandra. Tänk på att aldrig använda eteriska oljor direkt på huden utan bland den med kallpressade oljor först. Det krävs bara några få droppar av den eteriska oljan för att nå din önskade effekt. 

Effekt: Vilken effekt eftersöker du? Det finns oljor som är bra för hudvård, oljor som har uppiggande effekt, är bra för koncentrationen, som rensar ut tankar, som fungerar avslappnande. De första stegen du ska ta är alltså att ta reda på inom vilket användningsområde du ska använda oljan samt vilken effekt du vill ha ut ifrån det. När du vet detta kan du börja leta efter de bästa eteriska oljorna för dig. 

Jämför: Det är inte fel att jämföra olika oljor med varandra. Titta på vad tidigare användare tycker om produkten, läs bäst i test och recensioner och få en god överblick över produkten innan du bestämmer dig. 

Så utser vi bäst i test av eteriska oljor

Vår testpanel har testat olika eteriska oljor och utifrån deras upplevelser om effekt, har de satt sina individuella betyg. Dessa betyg har vi tagit i beräkning när vi satt våra betyg på produkterna. Vi har även tittat på andra användares upplevelser och läst recensioner om eteriska oljorna.

Andra saker vi tittat på är kvalitet, prisvärdhet och effekt. Vi hoppas att vår recension över de bästa eteriska oljorna hjälper dig i ditt val. 

Vår topprodukt som vi har utsett som vinnare har uppfyllt målen vi har inom ett antal olika områden. Den är bra för många, prisvärd och har fina användarbetyg överlag.

Sammanfattning

Eteriska oljor har många användningsområden såsom smaksättare, terapeutisk rengöringsmedel, ingrediens i skönhetsprodukter och mycket mer. Varje enskild olja har sina effekter och egenskaper.

Oavsett om du känner dig stressad, har svårt att sova, har problem med din hy eller vill bättra på din koncentration, finns det en olja som kan hjälpa dig med detta. Oavsett vilken eterisk olja som du väljer från vår lista kommer du få en bra produkt. 

Alternativa leverantörer och inköpsställen

De flesta av våra produkter kan även köpas hos exempelvis LykoÅhlens eller Stylingagenten, vi har valt bäst pris och frakt när du går till butik vi knapparna, men har du annat du ska köpa så använd gärna någon av dessa alternativa leverantörer.

FAQ – vanliga frågor om eteriska oljor

Var kan man köpa eteriska oljor?

Eteriska oljor finns i de flesta skönhetsbutiker som har hudvård och liknande i sortimentet. Störst utbud hittar du såklart online.

Har olika eteriska oljor olika effekt?

Jajemen, exempelvis rosmarin är bra för minne och lavendel används vid avslappning.

Var används eteriska oljor?

Eteriska oljor används ofta vid olika typer av terapier då de är uppfriskande och avslappnande. Även hudvård och parfymer innehåller ofta dessa oljor.

Vad kostar eteriska oljor?

en sådan olja brukar ligga på mellan 99-300kr beroende storlek.

Läs gärna fler av våra tester och guider. Kanske denna som handlar om bästa ansiktsserum kan vara något för dig.

 Bästa eteriska oljorna – Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : Pure lavendelolja Eko
 2. Eterisk olja mot förkylning : Pure eucalyptus
 3. Eterisk olja för sömn : Pure lavendelolja Eko
 4. Bästa eteriska oljan för ökad lust : Nordic Superfood Sex

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eterisk_olja

https://monq.com/pages/99-aromatherapy-facts

Uppdaterad 2022-12-28