Hem » Guider » Bästa borstarna för hår & makeup 2024

Bästa borstarna för hår & makeup 2024

Borstar är ett brett område. Det finns väldigt många att välja mellan och det finns även många olika användningsområden när det gäller bästa borste. Hår, styling och smink är några av dessa. 

Lär dig om vilka olika borstar det finns och vad dessa används till. Oavsett vilket användningsområde för borste du letar efter kan du få en god överblick över bland annat bästa hårborste, ansiktsborste och sminkborste med vår guide

Topp produkter – bästa borstarna

brush-essential-kitBrush Essential Kit
Läs mer
Betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5) » Pris 1479 kr
Proffsiga borstar för en helt komplett makeup! Borstarna är av högsta kvalitet och du behöver inga andra för att kunna lägga det perfekta sminket. Priset till trots är det här en stor favorit bland sminkfantaster!
Till Butik | Ad – Ly

Fler bra borstar hittar du om du följer länkarna i artikeln.

Sidan innehåller annonser

bästa borstarna för skönhet

Hårborstar

När man hör ordet borste så tänker man oftast på just hårborstar. Rätt hårborste kan vara en av de bästa investeringarna för ditt hår. Med hjälp av en hårborste kan du åstadkomma olika frisyrer genom att borsta och förna på ett visst sätt, tupera eller genom att borsta genom lockarna efter styling. Använd en borste som är till för din hårtyp och hårlängd.

Har du långt hår kräver det mer skötsel och ditt hår blir lättare slitet och tovigt. Fel hårborste kan skynda på problemen som kan uppstå. Är du håröm går det att lindra problemet genom att använda en borste som har borst som inte sliter så mycket och som reder ut håret bra.

Paddelborste är ett exempel på en sådan borste och den passar även bra för långt hår. Vissa nylonborstar eller borstar med svinhår kan även de kännas bättre. Svinborst är även bra om du har tunt hår.  En generell sak att tänka på är att ju längre borst som hårborsten har desto tjockare hår bör du ha. 

Vill du boosta blodcirkulationen i huvudet och stimulera hårväxten kan du använda dig av en borste som har stora piggar, då dessa är till för att stimulera hårbotten. 

olika typer av hårborstar

Vanliga typer av borstar:

 • Kam: Den klassiska kammen går aldrig ur tiden. Den är oftast tillverkad i hårdplast och den består av många piggar på rad. En kam passar dig med kort hår som vill skapa stilrena frisyrer. 
 • Paddelborste: Denna borste är bred, platt och lämpar sig om du har tjockt hår. Du kan använda borsten i samband med att du fönar håret, för att göra håret platt eller för att reda ut knutar och tovor. 
 • Utredningsborste: Borsten är specifikt framtagen för dig som har mycket knutar eller hår som är bångstyrigt. Borsten hjälper dig att reda ut knutar. Den passar även bra för dig som har känslig hårbotten eller är håröm. Borsten går bra att använda både när håret är torrt och fuktigt. 
 • Svinhårsborste: Används för att ge lite mer glans åt ditt hår och för att stimulera hårbotten. Det finns olika typer av svinhårsborste, både när man sett till utformningar och olika modeller av borsten. Dock är den inte bra för att reda ut tovor. 
 • Fönborste: Det är en speciellt utformad borste med metallhölje som hjälper till att bibehålla värmen när du fönar håret. På så sätt formas lockarna enklare och du får ett fint salongsresultat hemma.

Sminkborstar

Det är viktigt att använda sig av rätt sminkborste för att få ett så bra resultat som möjligt. Sminkborstar med bra kvalitet är hållbara och sköter du dem på rätt sätt kan du ha dem länge. Det finns många olika borstar att välja mellan när vi talar om sminkborstar och ansiktsborstar. Några av dem är: 

 • Foundationborste: Denna borste används till foundation eller annan basmakeup. Det finns olika typer av foundationborstar. Vissa  kan buffa in produkten, andra ska användas för att pensla på den och sen finns det borstar där du applicerar produkten med lätta cirkulerande rörelser.
 • Councealerborsten: Councealerborsten är särskilt bra för rödhet, plitor och som borste för sminket under dina ögon. 
 • Puderborste: Av sminkborstar så finns det allra flest modeller av just puderborstar. Denna typen av borste kan du använda till att olika typer av puderprodukter såsom löspuder eller pressade produkter. Borsten tar upp pudret och fördelar det jämt över borsten och ger dig ett naturligt resultat. 
 • Rougeborsten: Borsten är mindre än en puderborste och den är lite mer fast i stråna. Den kan användas till rouge, highlighter och bronzer.
 • Highlighter borste: Det finns även här olika modeller att välja på. Vill du ha lite naturligt skimmer eller vill du ha mer definierad highlighter ja då är borsten avgörande.
 • Contouring borste: Borste kan du använda för att enkelt skulptera utvalda delar av ditt ansikte. Du kan använda den även till bonzer eller highlighter.
 • Ögonskuggsborste: När du köper ögonskugga brukar det följa med en borste, denna brukar oftast inte ha så hög kvalitet. Att köpa en bättre är en smart idé. Använder du en ögonskuggsborste med hög kvalitet kommer ögonskuggan se perfekt ut.
 • Eyelinerborste: Är du ute efter den perfekta eyeliner linjen är Eyelinerborsten ett måste. Använd den längst med fransraden för en naturlig och mjuk look. Självklart kan du även använda den för att skapa en mer dramatisk look. 
 • Ögonbrynsborsten: Gör det möjligt för dig att forma dina ögonbryn. Det spelar ingen roll vilken stil du vill ha en bra borste hjälper dig med resultatet. 

Sedan har vi även gjort en egen guide med sminkborstar i set som kan vara ett prisvärt alternativ.

ögonbrynsborste

Testvinnarna av sminkborstarna- Bäst i vårt test

Sammanfattning sminkborstar

En sak är säker, oavsett om det är hårborste, stylingverktyg eller sminkborste som du söker är det kvalitet som ger det bästa resultatet. Inom alla olika kategorier finns mängder av modeller och varianter att välja mellan. 

När det kommer till hårborstar är det främst din hårtyp som du ska utgå ifrån då vet du inom vilken kategori du ska börja leta efter den perfekta hårborsten för dig. När det gäller sminkborstar ska du främst tänka över vilket behov du har och vilka produkter du brukar använda dig av. Köp ett kit eller rikta in dig på bra borstar för produkterna du använder. 

Vi tipsar gärna också om vår artikel med set med sminkborstar där du kan få prisvärda paket med de vanligaste typerna du behöver.